maanantai 6. lokakuuta 2008

5 kuukautta + risat

Vaippalainaamon kamat on jo palautettu, mutta kyllä meillä edelleen yritetään sitkeästi käyttää noita kestovaippoja - etenkin kotiolosuhteissa. Nyt vaan ongelmaksi on muodostunut Kuunsäteen kakkailu. Pikkuplöröjä tulee vaippaan parikin päivässä, vaikka aiemmin päästiin yhdellä megakakalla. Ja minä en mielelläni jättäisi kakkaisia vaippoja likoamaan pitkäksi aikaa. Tämän seurauksena pyykkikone saa siis rullata melko vajaana lähes joka päivä. Epäekologista sekin!

Kävin ostamassa pari uutta vaippaa. Erityisen ihastunut olen CuddleBunsin koko vaippaiän vaippaan. Harmi vaan, kun ovat niin kalliita - ja huuto.netissäkin kovin haluttuja. Lisäksi Myllymuksujen vaippa on ollut toimiva, vaikka se toistaiseksi liian iso onkin. Mutta kuivuu kyllä harmillisen hitaasti!

Ja olihan meillä se 5kk neuvolakin jotakuinkin viikko sitten. Rokotus sujui mainiosti, eikä ede parkua päässyt tällä kertaa. Ja mitat olivat 7420 g ja 69 cm. Eli hyvin on neiti kasvanut, vaikka painoa kai olisi hieman enemmän tullakin. Oli siis vain 300 g lisäys viimekertaiseen. Mutta minua jäi kovasti harmittamaan, kun terkkari jo kovasti suositteli kiinteiden aloittamista. Siis noiden mittojen puolesta ei olisi vielä mitään huolta, mutta peloitteli minua mm. 'sihtikurkulla' ja sillä, että 'sitten pitää aloittaa niin nopeasti ja ottaa uusia ruokia äkkiä mukaan'. Muuten lapsi muka nuivettuu ja anemiakin uhkaa, kun rautavarat loppuu jnejne. Kettu, että ketuttaa!! Miksei siihen suositeltuun 6kk-täysimetykseen kuitenkaan sitten kannusteta? Siihen kun on ollut koko ajan vakaa aikomus pyrkiä. Mutta nyt tuntuu, että teen lapselleni vain hallaa, jos en heti samantien iske kunnon murkinaa nokan eteen! AAAArhghss !!

Mutta kompromissina, kävin ostamassa maissinaksuja ja niitä olen nyt muutamana päivänä työntänyt Kuunsäteen kouraan. Oppiipahan ainakin siihen, että jotain möykkyjä siellä suussa pyörii. Ja on kai sitä pikkasen jo mahaankin asti mennyt, vaikka suurin osa naksusta päätyy mössönä vaatteille ja kasvoille. Mutta siitä se lähtee!

Ja ensimmäinen hammas on jo havaittu! Alhaalla vasemmalla huomasin 3 päivää sitten pilkottavan pienoisen hampaan. Eli nyt ollaan aloiteltu myös hampaan harjausta. :-) Yllättävän helposti tuo hammas tuntui tulevan, kun minä olin jo varautunut unettomiin öihin ja itkuparkumärsyyn. Näin jälkeenpäin ajateltuna Kuunsäde on kyllä ehkä hieman huomiotavaativampi ollut, mutta olen ajatellut sen johtuvan vain päikkäreiden puutteesta. Kuunsäde ei nimittäin ole oikein suostunut päikkäreille viime aikoina - ainakaan sängyssä nukkuminne ei enää kelpaa. Tällä hetkellä koisiikin parvekkeella vaunuissa, joten pitää kai muuttaa hieman tuota nukkumistaktiikkaa.

Niin ja mulla on toisessa rinnassa joku hiton silsa! Daktarin-voidetta siihen nyt levittelen, mutta huolestuttaa, että voiko tarttua Kuunsäteeseenkin? :-o Terkka ja neuvolalääkäri olivat aivan kädettömiä taas vaihteeksi!

4 kommenttia:

Inka kirjoitti...

Olipa tyhmä terkka sulla! Mä olin tänään puolvuotiskäynnillä vauvan kans ja terkka kysy vaan, et "vieläkö mennään täysimetyksellä". Okei, olen kyllä tehny aika selväks, että puoli vuotta ootellaan ennen kiinteitä... mut silti yllätyin.

Tääkin terkka sano, et pidempään täysimetetyn syömään oppiminen voi kestää kauemmin, mut se vaan totes asian - eli mikäs ongelma se sit on? Sit opetellaan!

Noista vaipoista: mä oon laiska ja viskaan vaan sinappikakkavaipat kakkoineen (!) ämpäriin (ei liotusta) ja pesen joka toinen päivä. No, isoimmat läjät menee tietty pyttyyn, mut en huuhtele vaippaa tms. Tulee tahrattoman puhdasta ja takuuhajutonta, kokeilepa vaikka! Ämpärin kansi pitää kyl sulkea aika tiiviisti.. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Meillä neljä lasta täysimetetty 6 kk ikään. Näistä kaksi on oppinut hitaasti ja kaksi ihan tosi nopeasti syömään kiinteitä, joten enpä usko että sillä alotusiällä oikeasti on paljonkaan merkitystä. Ja WHO:n suosituksissahan on, että koko ensimmäisen vuoden ajan äidinmaidon tulisi olla se ykkösravinto kuitenkin, joten mitä sillä niin väliä, jos kiinteiden aloitus sujuu hitaasti?

Onneks se on äiti kun nuo asiat päättä, eikä terkkarit :) Pidä vaan maalaisjärki mukana edelleen!

juuri kirjoitti...

Kiitos kannustuksesta! Kyllä täällä vielä imetyksellä mennään - terkkarista huolimatta. Tulee vain niin paha mieli itselle, kun haluaa toki tehdä kaiken parhaan lapselleen. Ja sitten saakin kuulla, että pitäisi kuitenkin tehdä toisin. Ja lisäksi se ärsyttää, että tosiaan mitään kannustusta tuohon 6kk imetykseen ei saanut.

Minä kyllä huuhtelen ja hinkkaan nuo kakkavaipat ja laitan sitten likoamaan. Hajuhaittoja ei ole ollut. Ja toistaiseksi on puhtaiksi tulleet. Ihmettelen vain, mistä ne 'harmaantumat' sitten tulevat, joita näkee esim. huuto.netissä myytävänä olevissa vaipoissa. Niin ja meillä tuo kakka on sellaista vaippaan takertuvaa liisteriä, ei mitään pönttöön kipattavaa tavaraa todellakaan. :-)

Maaria kirjoitti...

Minä vain huuhtelen kakkavaipat, puristan suht kuivaksi ja säilytän sitten pesuun asti ilmavasti, eikä ole jäänyt tahran tahraa yli kolmessa kuukaudessa. Pesukone kyllä pyörii joka päivä, kun meidän tyttö kakkaa vähintään 5 kertaa päivässä.

Itse olen kärsinyt rintojen hiivasta siitä asti kun vaúva oli 3viikkoa (nyt 3,5 kk) ja olen huomenna menossa taas lääkärille, tällä kertaa (toivottavasti) asiantuntijalle. Neuvolasta ja terveyskeskuksesta en juuri apuja ole saanut. Imetyksen tuki ry:n sivuilta löytyy kyllä tietoa ja voit myös googlata kanadalaisen imetysgurun Jack Newmanin sivuja. Toivottavasti sulla kuitenkin Daktarin puree vaivaan!

Samanlaista tuntuu olevan joka neuvolassa. Meillä 3-kuukautiskäynnillä mainittiin, että jos ei aloita kiinteitä 5 kk:n iässä, voidaan lasta joutua opettamaan syömään Jorvissa. Hohhoijaa! Ihme juttu, ettei neuvolassa voida kannustaa viralliseen 6 kuukauden täysimetyssuositukseen. Ihan kuin lapsi kuihtuisi pois, jos ei heti puolivuotiaana syö viittä ateriaa päivässä! Vuoden ikään mennessähän tuo ateriointi vasta tarvitsee saavuttaa.