tiistai 15. tammikuuta 2008

25 täynnä

Jos Mukula nyt jo päättäisi syntyä, sillä olisi jo jonkinlaiset mahdollisuudet selvitä hengissä. Uskomatonta, vaikka normaalia raskausaikaa on vielä yli kolmannes jäljellä! Toivottavati pysyy kuitenkin kyydissä vielä. :-)

Ja nyt hieman niistä harmaista hiuksista, joita sairaalan esitietolomakkeen (no oikeasti sen nimi on taustatietokaavake) täyttäminen tuotti. Aluksi oli ihan perussettiä, henkilötietoja ja sairaushistoriaa. Sitten päästiin raskauden aikaisiin tutkimuksiin ja siihen onko niissä ilmennyt mitään. No ei, eli sinänsä simppeliä vieläkin. Ensimmäinen stoppi tuli kohdassa "hoitoon liittyviä toivomuksia". Tarkoittaako tämä hoito nyt siis sitä synnytystä? Ja listataanko tähän niitä perhehuoneita, suihkuja/ammeita, akvarakkuloita, akupunktiota ja intialaista päähierontaa?? En uskaltanut laittaa mitään, jos tarkoittaakin ihan jotain muuta. Sitä paitsi, en minä edes vielä tiedä, mitä kaikkea on tarjolla ja mitä niistä haluan kokeilla.

Lomake jatkuu jälleen muutamalla helpolla kysymyksellä liittyen ruokavalioon, pituuteen ja painoon ja tupakointiin ja alkoholiin. Ok, tämähän menee taas rutiinilla. Mutta sitten
taas tyssää.. hätäkaste? no ei kuuluta kumpikaan kirkkoon, joten ei kai sitten, mutta voiko silti laittaa jo nimiehdotukset, mitä ne mahtaisivat olla. Nyt ei sovi laittaa jotain typerää, kuten Ren ja Stimpy. Aahhaa, jätän kohdan tyhjäksi, tästä pitää vielä jutela miehen kanssa. Varmuuden vuoksi jätän vielä hätäkaste-ruudunkin ruksimatta.

Seuraavaan kysymykseen: leikkaus? Mikä hiton leikkaus ja minulle vai beibille? Episiotomiaako tämä hakee takaa vai kenties keisarinleikkausta. Ja jos ruksin tuohon EI niin kai ne leikkaa kuitenkin, jos mukula ei muuten osaa ulos tulla. Ja jos taas mukulalla on joku välitöntä leikkausta vaativa vika niin TOTTAKAI leikkaus heti! Menin jo ruksimaan kohdan ei, mutta nyt en enää tiedä (luulin aluksi, että tuo tarkoittaa vain sitä episiotomiaa). Verensiirto? No kyllä, tässä ei tarvitse miettiä. Kuuloseula? ??? Mitäh? En ole tiennyt, että tuollainen tehdään? Miksi? No ei kai siitä mitään haittaa ole? Vai onko? No ruksitaan nyt kyllä tähänkin.

Sitten viimeinen kohta pysäytti pitkäksi aikaa miettimään: suostumus istukan käyttöön tieteellisiin tutkimuksiin synnytyksen jälkeen kyllä/ei. Noh, mitähän tämä nyt sitten taas oikein tarkoittaa? Google apuun ja tutkimaan hieman tarkemmin. Okei, selvisi, että istukkaverta voidaan käyttää erilaisten veritautien hoidossa (esim leukemia) eli ihan hyvältä kuulostaa. Tämä vastaa hieman siis selkäydinnesteen luovuttamista. Ok, voisi ruksia kyllä. Mutta mitä ihmettä tarkoittaakaan tuo sanamuoto tieteellisiin tutkimuksiin. Jatketaan googlettamista. Periaatteessa kai istukkaveren kantasoluja voisi käyttää alkioiden kloonaamiseen jaahah! No se ei kuulosta enää läheskään niin hyvältä ajatukselta. Vaikka laki kai tällä hetkellä kieltää moisen toiminnan ainakin Suomessa, niin mistä tiedän, miten pitkään tuota minun istukkaani jossain käytetään ja jos vaikka 10 vuoden päästä laki muuttuu niin mitäs sitten? Nyt kyllä taidan ruksia sen ei-kohdan. Varsinkin kun ei taida olla loppujen lopuksi mitään väliä kumman ruksin, kun istukkaverta kerätään ilmeisesti vain Helsingin seudulla. Vai voiko ne lennättää istukan vaikka pakastettuna sinne...? Entä ne verisairaat, jotka kipeästi tarvisivat apua? Yhyy, tästä ei tule mitään.

Lopulta päädyn ruksittamaan sekä kyllä että ei kohdat ja muotoilen kysymykstä hieman uuteen uskoon. Nyt siinä lukee: suostumus istukan käyttöön veritautien hoitoon ei kantasolututkimukseen synnytyksen jälkeen! Jo helpotti!

Vai olisiko pitänyt pyytää istukka itselle ja säilöä se formaldehydiin kirjahyllyn reunalle? Siinä olisi sukulaisille ja tuttaville ihmettelemistä!

Täytynee vielä hieman kysyä tarkennusta ensi kerran neuvolakäynnillä, kun palautan nuo lappuset. :-)

juuri+mukula 25+0

ps: sain toimitettua sen raskaanaolotodistuksen kelalle, joten nyt vain odottelemme isoa pakettia postiin. :-D

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hehe, mä sain vähän vastaavan (joskin paljon suppeamman) paperin käteeni jo ekalla neuvolakäynnillä ja nyt toiselle neuvolakäynnille mentäessä se pitäisi palauttaa. Enkä ymmärrä kahta asiaa: Mitä ihmettä ne tekee mun tiedoilla synnytyssairaalassa puoli vuotta ennen laskettua aikaa? Samat tiedot olen kuitenkin jo neuvolaan antanut, joten siellä ne ei sitä lomaketta kaipaa. Ja toiseksi, miten ihmeessä mä muka tietäisin tässä vaiheessa mitä mä haluaisin antaa lapselle nimeksi tai mitä toiveita mulla olis synnytyssairaalalle?

Ota noista papereista selvää. Onneksi mä en ole ainut, jolla on vähän tulkintavaikeuksia niiden suhteen... :)

juuri kirjoitti...

:-) Täytyy vain toivoa, että niihin kirjaamiaan juttuja saa vielä muuttaa. Veikkaan esim, että halu epiduraalipuudutukselle voi olla hieman eri luokkaa siinä vaiheessa, kun makaa jalat levällään synnytyssalissa ja luulee kuolevansa siihen kipuun (tai mistä minä tiedän). Kerrohan sinäkin sitten miten palautuksen kanssa kävi. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Huh huh, onpas se monimutkainen lomake! Mitenhän tuostakin selviää... Tuo leikkaus-kohta on tosiaankin outo. Mainitaanko siitä tosiaankin vasektomia, siis miesten sterilisaatio!?! Episiotomia sentään liittyisi synnytykseen, mutta tuota sterilisaatiojuttua en ymmärrä. Vai tarkoittaako se tosiaan jotain lapselle tehtävää leikkausta. Perin on sekavaa! Jännittää jo valmiiksi kun tuollaisen saa kohta käsiinsä.

juuri kirjoitti...

Oops, mulla on tainnut ajatukset vähän harhailla. :-D

Tosiaan lapussa luki vain LEIKKAUS KYLLÄ/EI. Itse kirjoitin tuosta vasektomiasta, kun sekoitin sen tuon välilihaleikkauksen kanssa. :-) Mahtaisi kätilö hieman ihmetellä, kun minä siinä synnytystuskissani huutaisin naama punaisena, että ei saa sitä vasektomiaa tehdä!!

Hahaah, hyvä juttu, kiitos huomautuksesta, korjaan tuonne tekstiin. :-D

Anonyymi kirjoitti...

Huh helpotus! Minä jo rupesin hourupäissäni miettimään, että synnärillä poikalapsi steriloidaan välittömästi synnytyksen jälkeen tai jotain muuta yhtä kamalaa..:D Hyvä, ettei näin sentään! Nyt kun luin postauksesi uudestaan, niin huomasin että kyse oli vaan sanasekaannuksesta. Hormoonit ovat vain saaneet meikäläisen sen verran pöljäksi vissiin, että ylitulkitsen kaiken lukemani.

Joku saattais muuten synnytystuskissaan vaikka vaatia sen vasektomian - miehelle ainakin ;) Pitäisköhän yrittää, hehe.

Terveisin edellinen anonyymi